Dragi roditelji,
Krenulo je ljeto, neko vrijeme dijete neće pohađati vrtić i što sad? Prvenstveno djetetu svakako dobro dođe odmor i pauza od „sustava“. Ono ima mnogo slobodnog vremena, vjerojatno idete na kupanje, promijenio vam se dnevni ritam. Ovaj period možete odlično iskoristiti za ulaganje i osnaživanje Vašeg djeteta:


1. Prilika je za kvalitetno provoditi vrijeme s Vašim djetetom- često roditelji i rade tokom ljeta, stoga naglasak stavljamo na kvalitetu, ne kvantitetu, čak iako ne znate kako bi se „igrali“ sa svojom djecom aktivnosti poput zajedničkog kupanja i plivanja stvaraju priliku za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena, usvajanje nekih novih vještina (bicikl, plivanje, ronjenje,...)

2. Za predškolce- Prilika je za stvaranje radnih navika i razlučivanje slobodnog vremena od obaveza- Iako s početkom škole kreće sasvim neki novi dnevni ritam, raspored i prioriteti, sada je pravo vrijeme da sa djetetom pripremite „kutić“ za učenje, nekakav radni dio u odvojenom ili zajedničkom prostoru, pripremite ili neku vrst bilježnice, radne bilježnice, dječjih časopisa ili pak sami
flomasterom izradite po nekoliko zadataka za vježbu predčitalačkih i predmatematičkih vještina koje ćete povremeno rješavati po petnaestak minuta u dogovoreno vrijeme.

3. Prilika za poticanje razvojnih vještina u svakodnevnom okruženju – Raznolikih aktivnosti za poticanje različitih razvojnih područja ovisno o dobi ne nedostaje, upotrijebite svoju maštu i
predmete oko sebe. Na plaži: skupljajte školjkice i pužiće-djeca nek prebroje tko je koliko skupio i tko je skupio najviše, koliko su skupili svi zajedno, koliko ovo dvoje (predmatematičke vještine), ili koji su najveći/najmanji, najduži/najkraći, kasnije kod kuće djeca pomoću njih mogu izraditi okvir za slike, ukrasiti čašu za olovke za svoj radni kutak (fina motorika,baratanje nožicama, ljepilom,bojama,pažnja i konentracija). Raznim bojama ili lakovima obojite kamenčiće te izradite zajednički mural ili pak neku društvenu igru. Za poticanje glasovne analize i sinteze pronađite što više predmeta na plaži s početnim slovom „B“ (boca, balun, banana, bazenčić, brod,....) ili slovkajte/rastavite na slogove određeni predmet koje dijete treba pronaći. Zabavno i korisno!

4. Maksimalno ograničite korištenje medijskih uređaja – Slobodno vrijeme je svakako izazov za svakog roditelja, uz poslovne i kućanske obaveze. Nekad ćete dati djetetu igricu, tablet, mobitel no tu prijeti opasnost pretjerane izloženosti ekranima koja može opterećujuće djelovati na pažnju i koncentraciju Vašeg djeteta, poticati razdražljivost i neprimjerena ponašanja.. Dogovorite s djetetom točno vrijeme i trajanje korištenja medija što će i Vama i djetetu olakšati planiranje dnevnog ritma, a dijete će se puno lakše držati dogovora kada točno zna kada je vrijeme za to. Dosada stvara prostor za razvoj kreativnosti, samostalnosti i razvoj novih vještina.

Draga djeco i roditelji sretno i ugodno i veselo ljeto!
Pia Martinić, psiholog